Stompetoren Extra Belegen
Smeuïg pikant van smaak, rijping 7 tot 8 maanden
De Stompetoren Extra Belegen is geschikt voor mensen die van iets meer karakter houden. Deze kazen liggen circa 7-8 maanden te rijpen op de houten planken van het rijpingspakhuis. Gedurende de rijping worden de kazen steeds gekeerd en gepoetst om de glanzende ronde verschijning te behouden. In het begin meerdere malen per week, na verloop van tijd iets minder omdat de kaas dan meer stevigheid krijgt. De kaas heeft een smeuïg pikante smaak en met een beetje geluk treft u al wat zoutpuntjes aan.
De lekkerste kaas van Nederland komt uit Noord-Holland
Stompetoren is een plaatsje in Noord-Holland. Stompetoren kaas wordt onder andere gemaakt van melk van koeien die in de omgeving van dit dorpje grazen. De kaasmakerij die van deze melk kaas maakt staat dichtbij Stompetoren in de plaats West- Beemster.
Noord-Hollandse melk is bij uitstek geschikt om kaas van te maken.
De frisse zeewind voert zuivere lucht aan en de klei grond zorgt voor vruchtbare groene weiden. Dat vormen uitstekende voorwaarden om een smakelijk zuivelproduct te produceren waar de kaasmakers minder zout aan toe hoeven te voegen.
Cono Kaasmakers stimuleert haar melkveehouders door middel van een premie om hun koeien daadwerkelijk in de wei te laten grazen. De koeien die in de wei grazen zijn gezonder en hebben minder stress dan koeien die het hele jaar op stal staan. Kaas gemaakt van melk van weide koeien is daardoor gezonder, maar ook romiger en smakelijker door o.a. zachter melkvet.