Stompetoren Jong Belegen
Zeer romig en smeuïg van smaak, rijping 8 weken
De jong belegen Stompetoren rijpt ongeveer twee maanden voordat deze de optimale smaak heeft ontwikkeld. Tijdens deze weken worden de kazen meerdere keren in de week gekeerd en waar nodig gepoetst. Door het vochtige klimaat in het rijpingspakhuis verliezen de kazen relatief weinig vocht gedurende de rijping. Daardoor blijven de kazen heerlijk zacht & smeuïg van smaak en structuur. Niet voor niets is de jong belegen Stompetoren al eens genomineerd en in de prijzen gevallen bij de Nationale Kaaskeuringen.
De lekkerste kaas van Nederland komt uit Noord-Holland
Stompetoren is een plaatsje in Noord-Holland. Stompetoren kaas wordt onder andere gemaakt van melk van koeien die in de omgeving van dit dorpje grazen. De kaasmakerij die van deze melk kaas maakt staat dichtbij Stompetoren in de plaats West- Beemster.
Noord-Hollandse melk is bij uitstek geschikt om kaas van te maken.
De frisse zeewind voert zuivere lucht aan en de klei grond zorgt voor vruchtbare groene weiden. Dat vormen uitstekende voorwaarden om een smakelijk zuivelproduct te produceren waar de kaasmakers minder zout aan toe hoeven te voegen.
Cono Kaasmakers stimuleert haar melkveehouders door middel van een premie om hun koeien daadwerkelijk in de wei te laten grazen. De koeien die in de wei grazen zijn gezonder en hebben minder stress dan koeien die het hele jaar op stal staan. Kaas gemaakt van melk van weide koeien is daardoor gezonder, maar ook romiger en smakelijker door o.a. zachter melkvet.